A szerb lacrosse

 

Egy korábbi cikk során már foglalkoztunk nyugat-európai országokkal lacrosse terén (mióta játszanak, milyen szinten, fontosabb eredmények), így most kicsit közelebbről is megismerkedünk Magyarország szomszédaival, a balkáni régióval, és a közép-kelet európai helyzettel.

Első állomásunk Szerbia, azon belül is a főváros Belgrád, amit a Lonely Planet megszavazott a legjobb éjszakai élet városának. Az első szerb lacrosse csapat 2010 márciusában alakult, amikor Brian Gorodetsky repülője leszállt Belgrádban, táskája tele lacrosse ütőkkel és labdákkal. A csapatot már 2010 augusztusában regisztrálták, így hivatalosan is megalakult az első szerb lacrosse csapat. Jelenleg 12-14 állandó játékosuk van, akiknek többségének már van meccstapasztalata a 2010 Októberében, illetve az Osztrák ligából is van már tapasztalatuk, mivel néhányuk játszott a Ljubljana Dragons színeiben épp a Budapest Blax elleni barátságos meccsen Stockerau-ban. A szerb sporttörvény értelmében 3 csapat kell hivatalosan ahhoz, hogy megszülethessen a Szerb Lacrosse Szövetség és elindulhasson a Szerb Lacrosse Liga. Ezt a jövő nyarára tervezik, hogy addigra meglesz a 3 csapat. Az ELF ugyanúgy támogatta a szerb törekvéseket, mint annak idején megtették ezt velünk Magyarokkal is, így küldtek egy kis felszerelés támogatást, hogy fejlődhessen tovább a lacrosse, itt Közép-Európában is. Belgrád szintén helyszínt adott egy oktatásnak, ahogy az itthon is volt, náluk a német Lacrosse válogatott edzője, Jack Kaley vezette ezt. Tavaly nyáron tartottak egy rövid kis játékosképzést, ahová Kanadából érkeztek szerb lacrosse játékosok, hogy tovább taníthassák a Belgrád Zombies játékosait a játék mikéntjére. Ha sikerül Szerbiának akkreditálni a 2014-es VB-re, a képzést tartó játékosok szintén a szerb válogatott tagjai lesznek. Szerbiában is hasonló helyzettel bajlódnak, mint Magyarországon, mégpedig a sport financiális oldalával, hogy igen borsos ára tud lenni egy komplett védőfelszerelésnek. Brian Gorodetsky, a Belgrad Zombies vezetője, továbbá kiemlte, hogy Ő személyesen játszott a magyar származású Kaleb Toth ellen többször is, és hogy szó szerint idézzem, „Nagyon nagy szerencsétek van, és nagyon szerencsések vagyunk, hogy van nekünk!” Az első torna Szerbiában az I. Newcomers Cup lesz 2011 szeptemberében, ahova a Budapest Blax is meg lett hívva, és ahol a főedző maga az osztrák válogatott vezetőedzője lesz.

A balkáni régióból, nagyon sok országban, még nincs csapat, így ezekben az országokban még nem játszanak lacrosse-t. Ezek az országok: Horvátország, Románia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Moldova, Montenegró, Görögország és Macedónia.

Törökország a következő és utolsó állomásunk a balkáni régióban, ahol 2009 őszén kezdték el megismerni a játékot, egy egykori amerikai játékostól, aki jelenleg is Isztambulban él és dolgozik, ahogy ezt nyilatkozta 2011 elején a Global lacrosse-nak. Jelenleg körülbelül 50-70 ember játszik, és céljük a 2012-es Eb Amszterdamban. Ami Törtökország nagy potenciálja, hogy a 72 milliós lakosság körülbelül 50%-a 30 év alatt. Ez a közel 36 millió ember nagyon erős bázisa lehet majdan, hogy Törökország meghatározó tagja lehessen az ELF-nek és a balkáni régiónak egyaránt.

 

Takács László

Friday, August 5, 2011

Posted on April 19, 2012 in Hírek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.

Back to Top