ALL 2011 Final Four – Graz

2011. június 11-e. Egy szokásos szombat reggeli nap, de ekkor már tudja egy maréknyi fiatal, hogy ez más nap, mint a többi. Mert ezen a napon a Budapest Blax játékosai újra történelmet írtak a magyar lacrosse több mint 3 éve íródó történelemkönyvébe. Ugyanis eme nap történt, hogy először jutott be magyar lacrosse csapat az Osztrák lacrosse liga négyes döntőjébe.  A helyszín az igen távoli Graz városa volt, de már csak a hangulatért megérte kiutazni, hogy részt vegyenek a szezon utolsó mindent eldöntő játéknapján.

Graz Gladiators vs. Vienna White Coats 8:3

Graz-ban történt valami. Valami eget rengető. Az elmúlt szezonban szoros meccseket játszottak egyaránt a Blax ellen, egyaránt a White Coats ellen. De ez már csak a múlt. Olyan technikai, fizikai, és taktikai átalakuláson mentek át, hogy azt még a nagy rutinnal felvértezett Sződy Ferenc vezetőedző is csak ámulattal nézte, hogy mi történhetett velük. Így ennek a mérkőzésnek a kimenetele nem volt kérdéses, csak a végeredmény. És a végeredmény nagyon is jól tükrözi az egész meccs alakulását. A White Coats futott az eredmény után, a Graz-nak csak arra kellett figyelnie, hogy meg ne sérüljön valamelyik játékosuk.

Vienna Monarchs vs. Budapest Blax 11:0

A mérkőzés eredményét, nagyban befolyásolja Fortuna asszony aznapi hangulata is. A 11 gólból megközelítőleg 5 vagy 6 darab volt, amely egy blokkolás következtében teljesen más irányba ment, és a kapusnak esélye sem volt a hárításra. Így félidőben az idény során először két kapussal felálló Blax kapust cserélt, reménykedve, hátha a nagy visszatérő Kovács Attilának nagyobb szerencse jut, mint az addig védő Takács Lászlónak. És ez be is vált. A második félő már egy sokkal szorosabb játékot hozott, de gólt nem sikerült szerezni, ami nagyban annak a következménye, hogy a Blax-nek két nagyon gólerős játékosa is hiányzott sérülés miatt, így egy kicsit ötlettelenné vált a támadás, és egy idő után nagyon görcsössé is. De semmi nem volt veszve, mert a Blax közel egy óra pihenő után megküzdhetett a bronzmeccsen a White Coats ellen.

Vienna White Coats vs. Budapest Blax 12:2

A Blax a szezon során először igazán megérezhette, hogy milyen Osztrák pályán, Osztrák csapat ellen, Osztrák bíró mellett játszani. Folyamatosan kapta a csapat kiállításokat, illetve olyan szabálytalanságokat, aminél már épeszű ember csak a fejét fogta és sírva fakadt volna. De nem lehet mit tenni, játszani kellett. De nehéz úgy játszani, hogy minden támadás negyedik passza után elveszik a labdát, mondva csinált szabálytalanságok ürügyén, holott a másik csapatnál a tisztán látszódó szabálytalanságokat sem fújták be. A két csapat közt nincs tíz gól, miután két hónappal ezelőtt sima 4-1 győzelmet ért el a csapat. Ez a mérkőzés kendőzetlenül a játékvezetésen ment el. De sírni nem szabad, fel kell állni és küzdeni kell tovább, hogy jövőre meglegyen az áhított érem. Addig is a srácok már készülnek az ősz során rendező Blax házi kupára, amelyről részletes beszámoló lesz majd olvasható.

Graz Gladiators vs. Vienna Monarchs 5:8

A három gól soknak tűnhet, de ha hozzátesszük, hogy a meccs vége előtt két perccel még 5:5 volt az állás, akkor az arról tanúskodik, hogy a Graz nagyon tudott valamit és végig szorosan tartotta a Monarchs gárdáját. A játékvezetés végtelenül korrekt és pártatlan volt, itt egyértelműen a pályán a két csapat közt dőlt el a mérkőzés és nem a játékvezetésen. A Monarchs nagyon jól játszott, a Graz hősiesen küzdött az utolsó pillanatig, és nem adták fel, így jövőre szintén ott lehet a helyük a döntőben, és ha az utolsó két percben nem esnek ki a ritmusból, jövőre új város is rákerülhet a bajnoki serlegre Graz városának személyében.

A bajnoki döntő nagy hiányzója a Vienna Cherokees, akik három legjobb játékosuk hiánya miatt mondta le a szereplést, ami etikailag igen megkérdőjelezhető, de az Ő döntésük és minden csapat ezt elfogadta.

A szezonnak idénre vége, folytatás jövőre, ahol, ha minden jól alakul, és az égiek is úgy akarják, jövőre a szezon után következik Magyarország történetének egy újabb mérföldköve, az Európa bajnokság.

 

Takács László

Thursday, June 30, 2011

Posted on April 19, 2012 in Hírek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.

Back to Top