Szezonösszefoglaló

 

Lezárult egy újabb szakasz a csapat életében, véget ért a 2011-es osztrák lacrosse liga idei kiírása. Rövid szezon volt, nagyon rövid. De ennek megvoltak a maga előnyei és hátrányai egyaránt. Ez volt a liga történetének legrövidebb és leghosszabb szezonja egyaránt. Legrövidebb, mert március 26-án már elkezdődtek a küzdelmek az idei bajnoki címért, de június 11-én már bajnokot is avatott a liga. Két és fél hónap, 10 alapszakasz meccs, 2 rájátszás meccs a bajnoki döntőben, 3:9-es mutató, 2500 kilométer. Ez az idei statisztika számokban, de nézzük, hogy is alakult mindez ki.

A csapatnak még el sem kezdődött a szezon, már egy hiányzóval kellett elkezdenie a szezont. Urbán Dávid térdét, korábbi sérülések miatt, tavasszal meg kellett műteni és így nem tudta vállalni a játékot a szezonra. Március 27-e volt a bajnokság első fordulója. Egy sima és egy szoros eredmény lett a vége, de a csapat tagjai láthatták, hogy megérte a téli felkészülés során ott lenni és keményen edzeni. A Vienna White Coats csupán 4 gólt volt képes lőni a remeklő Blax védelemnek, és ha a támadósor is felnő a feladathoz, egy igen sikeres szezon következhet. De ez ekkor még csak remény volt. A következő játéknapig eltelt két hét, de az a szombati nap, minden játékos emlékezetében élete végéig meg fog maradni. Mert 2011. április 9-én megszületett a magyar lacrosse történelem első győzelme. A csapat végig keményen és jól játszva 4:1-es győzelmet aratott a legkisebb bécsi csapat fölött. Ez volt az első, de nem az utolsó ebben a szezonban. Eltelt egy hónap és a szezon folytatódott, egy kétnapos játéknappal. Hogy tovább folytatódjon a sikeres szezon, a két nap alatt 2 győzelem 2 vereség lett a mérleg. És itt elkezdődött a számolgatás, a fohászkodás, és a reménykedés. Ugyanis ha a White Coats nem tud pontot szerezni az utolsó játéknapjukon, akkor magyar résztvevője lesz a négyes döntőnek. De jött az első csavar, ami ebben a szezonban nem is az utolsó. Történt ugyanis, hogy az egyik ellenfelük, a szlovén Ljubjana Dragons, akit a Blax kétszer is elvert a szezon során, nem állt ki a White Coats ellen, így 10:0 arányban a bécsi csapat a 3 pont jogos tulajdonosa. Ahhoz hogy a hőn áhított bajnoki döntő tehát meglegyen a Blax számára, legalább egy döntetlen kell a hazai rendezésű játéknapon. Ez nagyon jól hangzott, csak az ellenfél neve nem. Az egyik a bajnok Monarchs, a másik a szezonra nagyon sokat fejlődött Gladiators. A meccsek lezajlottak, két sima vereség a végeredmény. Ekkora azonban még egy sérülés történt, Fűrész Dávid testnevelés órán olyan szerencsétlenül ért a kosárlabdához, hogy letört az ujjcsontból egy kis darab, és nem játszhatott. De hazánkba érkezett egy amerikai srác George Rohonczy, akinek felmenői közt vannak magyarok, de Ő már kint született. És a budapesti játéknap végén a magyar lacrosse kitalálója, a Budapest Blax lacrosse egyesület elnöke Sződy Ferenc hozta a legjobb hírt. A Vienna Cherokees visszamondta a bajnoki döntőn való részvételt, így a Blax fennállása során először (és remélhetőleg nem utoljára), részt vesz a bajnoki döntőn. A döntőnek Graz adott otthont, így a csapat most utoljára még ráhúzott egy pár kilométert így a szezon végére, és kiment, hogy egy szerencsés esetben akár éremmel jöhessen haza. De a játékvezetők ezt másként gondolták, és egy végtelenül egyoldalú és inkorrekt játékvezetés mellett esélye sem volt a csapatnak. A negyedik hely mindentől függetlenül megvan, és ezt az érdemet senki nem veheti el a csapattól.

Ebből a szezonból nagyon sokat lehet tanulni, és okulni, hogy mit kell másként csinálni a következő szezonban, mert folytatni kell a fejlődés rögös útján, hogy jövőre folytatódhasson ezen a nyerő tendencia és akár egy éremmel gazdagodjanak a csapat tagjai. Most jön a nyár, mindenki elutazik pihenni, de edzeni kell tovább, mert ősszel jön az I. Magyar bajnokság, jövő tavasszal pedig a következő Osztrák szezon.

 

Takács László

Tuesday, August 2, 2011

Posted on April 19, 2012 in Hírek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

HTML tags are not allowed.

Back to Top